Onze Geschiedenis
Na mijn afstuderen aan de afdeling Voedseltechnologie van de Technische Universiteit van Istanbul, werkte ik jarenlang als R&D- en kwaliteitsdirecteur bij een van de leidende honingbedrijven. Ik was zowel de maker als de leider van talrijke onderzoeksprojecten over honingproducten.
Gedurende die periode had ik echter te maken met de voortdurende koorts van mijn 5-jarige zoon. Hij werd elke paar maanden opgenomen in het ziekenhuis en kreeg telkens antibiotica. Dit zorgde ervoor dat hij een allergie voor antibiotica ontwikkelde. Uiteindelijk werd mij verteld dat de enige oplossing was om zijn immuunsysteem te versterken. Toen ik begon te zoeken naar natuurlijke manieren om dit te doen, stuitte ik op propolis en koninginnengelei. Propolis werd gebruikt om de bijenkolonie gezond te houden door zijn antioxidante en antibacteriële effecten, terwijl koninginnengelei extreem rijk is aan eiwitten, koolhydraten, oliën en vitaminen. Dit was de hoop waar ik naar zocht. Ik was vastbesloten om beide te gebruiken om mijn kind te helpen...
Met de mogelijkheid dat mijn zoon zijn gezondheid zou terugkrijgen, had ik geen tijd te verliezen. Ik moest toegang krijgen tot propolis. Dankzij mijn carrière in de honingindustrie nam ik contact op met de honingproducenten die ik kende en vroeg hen om koninginnengelei – wat ze nog niet produceerden – en propolis – dat ze gewoon van de kasten schraapten en weggooiden – te produceren.
Na het gebruik van deze producten en mengsels die ik met honing voor mijn zoon maakte, verbeterde zijn gezondheid en werd hij maandenlang niet ziek.
Toch wist ik dat dit niet het einde was van mijn verhaal met propolis. Nadat mijn verhaal werd gehoord door familie en vrienden, bereikte het veel mensen. Op dat moment besloot ik anderen te helpen die door hetzelfde gingen als ik, met de natuurlijke en gezonde oplossing die ik had gevonden. Ik sprak met Taylan Samanci, die al jarenlang mijn collega was, en met mijn docent Prof. Dr. Dilek Boyacioglu van de Technische Universiteit van Istanbul, om dit nieuwe pad samen te bewandelen, met de moed die we elkaar zouden geven. En hier zijn we, na 7 jaar, nog steeds bedolven onder dankberichten en telefoontjes van mensen met vergelijkbare verhalen. Het maakt me zo gelukkig om mensen te kunnen helpen en hun leven te veranderen.
Ik heb apicultuur en dierentechniek gestudeerd. En bij het honingproductenbedrijf waar ik een paar jaar na mijn afstuderen begon te werken, was ik jarenlang Project Team Leader. In deze functie was ik de directeur van talrijke nationale en internationale projecten. Ik publiceerde artikelen en boeken en gaf presentaties over bijenteelt. De bijenwereld fascineerde me. Het werd mijn ontsnapping uit de drukte van de grote stad. Ik kwam opnieuw in contact met de natuur en ontdekte mezelf elke dag weer. Bijen werden zo’n groot onderdeel van mijn leven dat zelfs mijn vader na zijn 60ste besloot te beginnen met bijenteelt.
Toen Asli met haar idee bij ons kwam, voelde ik de passie en opwinding, en ik wist dat ik mijn nieuwe missie had gevonden. Hoewel het eng klonk om mijn comfortzone te verlaten, zou ik niet opgeven.
Ik had enkele zorgen over hoe het Contractbijenhouder-model, dat een primeur zou zijn in de bijenteeltwereld, door imkers zou worden ontvangen. Toch verdwenen al deze vragen na onze eerste vergaderingen. De imkers hadden vertrouwen in ons bedrijf en met dit model kunnen we nu de echte bron van onze producten zien en hoe ze geproduceerd worden.
Het aantal mensen dat ons vertrouwde en ons toeliet in hun leven, groeide in de loop van de tijd... Na slechts zes maanden las ik een bericht: “Jullie verhaal wordt door mond-tot-mond verspreid, ik hoop dat het geen stedelijke legende blijft, en dat jullie ook voor ons een oplossing zijn…” Een andere klant van ons zei dat toen hij voor het eerst onze honing proefde, deze precies smaakte zoals de honing die hij als kind at en hij was daar zo dankbaar voor. Al deze berichten en notities toonden aan dat we op de goede weg waren. Ze waren onze bron van moed voor elke nieuwe stap die we zetten en blijven dat voor elke stap die we in de toekomst zetten.
Sinds ik een kind was, ben ik altijd aangetrokken tot het onbekende en werd ik altijd gedreven door mysterie. Nieuwsgierigheid motiveerde me en bepaalde de richting van mijn leven; leren en het onbekende aan het licht brengen.
Ik werkte jarenlang als docent aan de afdeling Voedseltechnologie van de Technische Universiteit van Istanbul. Mijn studenten en onderzoeksprojecten waren mijn leven. Het was een vreugde voor mij om voedsel te proberen te begrijpen en nieuwe ontdekkingen te doen. Ik heb lesgegeven aan individuen die nu experts in voedseltechnologie zijn en wereldwijd werken. En een van mijn studenten werd jaren later mijn zakenpartner.
Met Asli’s idee opende ik een nieuw hoofdstuk, zowel voor mezelf als voor de wetenschappelijke wereld... Met het doel innovatieve bijenproducten tot leven te brengen, richtten Asli en ik SBS Scientific Bio Solutions Company op. Het was een kans voor mij om mijn vele jaren van ervaring en kennis om te zetten in natuurlijke en gezonde producten.
Naarmate we verder gingen, merkten en hoorden we dat onze producten een verschil hadden gemaakt in het leven van mensen. We zijn trots op wat we hebben bereikt, maar het meest waardevolle is het vermogen om onze klanten de bijenproducten te bieden met verborgen wonderen in hun puurste vorm.